Hoe controleer je de luchtvochtigheid in de kamer?

Gebruik afzuigventilatoren in badkamers en keukens om vocht naar buiten te verwijderen (niet naar zolder). Ventileer je wasdroger naar buiten. Schakel bepaalde apparaten (zoals luchtbevochtigers of kerosineverwarmers) uit als u vocht op ramen en andere oppervlakken opmerkt. Een andere mogelijkheid om de luchtvochtigheid binnenshuis onder controle te krijgen, is door natte keldermuren te beoordelen en te corrigeren en stilstaand water te verwijderen.

De relatieve luchtvochtigheid is omgekeerd evenredig met de temperatuur in een gesloten ruimte. Stel dat je een afgesloten ruimte hebt die een bepaalde hoeveelheid vocht bevat. Als de temperatuur stijgt, daalt het percentage relatieve vochtigheid. Wanneer diezelfde ruimte wordt gekoeld, stijgt het percentage luchtvochtigheid.

Tijdens een warme en vochtige zomer verwijdert airconditioning wat ongewenst vocht en koelt tegelijkertijd de relatieve luchtvochtigheid in huis of gebouw. Het lijkt misschien een beetje contra-intuïtief om ramen te openen als het buiten vochtig is, maar als u de lucht in beweging houdt, kan er voorkomen dat er vochtige lucht in uw huis terechtkomt. Bewegende lucht is bijna altijd beter dan stilstaande lucht, vooral als het om luchtvochtigheid gaat. Als de ramen worden geopend, kan een huis minder vochtig aanvoelen, zelfs als de luchtvochtigheid nog steeds vrij hoog is.

In ruimtes van uw huis waar geen plafond- of afzuigventilatoren zijn, zullen ouderwetse staande plug-in ventilatoren de klus klaren. Ze kunnen niet alleen worden gebruikt in delen van het huis waar geen andere ventilatoren zijn, maar ze kunnen ook helpen bij de algemene luchtstroom van het huis. Omdat ze overal kunnen worden verplaatst, kunnen staande ventilatoren worden gebruikt in combinatie met open ramen om de luchtstroom te stimuleren als er niet veel wind is. Gebruik voor een nauwkeurige instelling een luchtontvochtiger om vocht uit de lucht te verwijderen of een luchtbevochtiger om vocht toe te voegen.

Als je de luchtvochtigheid in de kelder niet onder controle kunt houden, gaat het vocht over naar de houten ondervloer, gaat het door het tapijt omhoog en gaat verder omhoog tot op de eerste verdieping. Wanneer u de luchtvochtigheid in een gebouw probeert te beheersen, is het belangrijk om te beseffen dat de luchtvochtigheid doorgaans stijgt en daalt als reactie op de huidige buitenomstandigheden. Een matig gecontroleerde woning kan dus naast het comfort en gemak veel gezondheidsvoordelen hebben. Door op de hoogte te zijn van enkele van deze concepten, kunt u gemakkelijker manieren vinden om de effecten van vocht en vochtigheid in evenwicht te brengen en een ideaal binnenklimaat te behouden dat aan uw behoeften voldoet.

Door een huis zo strak mogelijk te maken, wordt het ook gemakkelijker en goedkoper om de luchtvochtigheid binnenshuis te regelen. Als een plafondventilator de lucht over je huid laat bewegen, voel je je koeler, zodat de hogere luchtvochtigheid aanvaardbaar kan worden, maar er wordt geen vocht uit de lucht verwijderd. Maar je kunt ook meeldauw of muffe geuren ruiken als uw huis veel te vochtig is, wat het gevolg is van vochtophoping. Zie je, de verdamperspiraal in de AC helpt als luchtontvochtiger te werken, door vocht uit de lucht te trekken.