Wanneer vochtbeheersing?

Omdat er altijd een kleine diffusie van waterdamp uit de huid is (niet gerelateerd aan transpiratie) moet een strategie voor vochtbeheersing worden toegepast. Vochtregulatie betekent in de praktijk dat water in vloeibare of dampvorm uit de buurt van de huid moet worden gehouden om droogheid en comfort te behouden. Dit is een delicate taak, vooral bij inspanning, omdat er veel transpiratie kan optreden om de warmtebalans te behouden. Zoals eerder vermeld, worden zweetverdamping en de daaropvolgende dampoverdracht via kleding verergerd door de vele lagen kleding en door het verlaagde dauwpunt in de oppervlaktelagen.

Overtollige vloeistof of verdampt zweet moet op de best mogelijke manier in het kledingsysteem worden verwerkt om ongemak, bevochtiging van kleding en onnodige koeling na blootstelling te verminderen. Er zijn verschillende strategieën die kunnen worden toegepast, afhankelijk van de heersende blootstellingsomstandigheden. In sommige klimatologische omstandigheden (zomer in sommige kustgebieden) kan het vochtgehalte in de buitenlucht hoog zijn en is ventilatie niet effectief. Wanneer de emissieperiode van vocht kort is, kan het zijn dat de stationaire evenwichtsconcentratie niet wordt bereikt of kan de luchtstroom worden verminderd voor een bepaalde maximale concentratie.

Het ontwerp van de bouwassemblage moet een selectie van materialen omvatten die schimmel- en andere vochtproblemen tot een minimum beperken, dat wil zeggen bouwmaterialen, apparatuur en ontwerpassemblages die bestand zijn tegen herhaalde bevochtiging in gebieden die naar verwachting nat zullen worden, zoals ruimtes waar water wordt gebruikt (keukens en badkamers). ) en ondermaatse wand- en vloerisolatie en afwerkingen. Stormramen en breeuwen rond ramen houden het binnenglas warmer en verminderen condensatie van vocht daar. Door de huilgaten vrij en ontstopt te houden zodat de kamer goed kan huilen, kan ook worden bijgedragen aan de vochtregulatie in de kamer.

Andere bronnen van overtollig vocht naast overmatig gebruik van een luchtbevochtiger zijn lange douches, stromend water voor andere toepassingen, koken of stomen in koken, planten en het drogen van kleding binnenshuis. De beschikbaarheid van voorspelde schimmelgroei maakt het mogelijk om te concluderen of de gemeten sporenconcentratie typerend is voor de structuur of het materiaal dat wordt onderzocht of dat deze wijst op een gebrek aan vochtprestaties, zoals onbedoelde lekkages. Vocht of damp wordt niet geabsorbeerd, waardoor de waterdampdruk toeneemt en de damp naar de volgende lagen wordt verspreid. Grotere hoeveelheden vocht kunnen er echter voor zorgen dat de stof aan de huid blijft kleven, wat zowel verkoeling als ongemak veroorzaakt.

Fenomenen die verband houden met binnendringend water, vocht en overtollig vocht zijn niet alleen schadelijk voor de gezondheid van de bewoners van een gebouw, maar hebben ook een ernstige invloed op de toestand van de structuur van het gebouw, waardoor de binnenluchtkwaliteit van het gebouw kan afnemen. Het is verstandig om gemakkelijk toegankelijk te blijven door een glazen behuizing aan het hoofdgebouw te bevestigen, maar er moeten bepaalde maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat er geen schade door vocht optreedt, met name bij toepassingen met een hoge luchtvochtigheid, zoals zwembadafsluitingen. Om schimmel- en vochtproblemen te voorkomen, moet goed worden gelet op de hygrothermische prestaties van bouwconstructies, waaronder schimmelgroei. In een recent onderzoek van AGM Container Controls Inc gaf 83% van de ingenieurs aan dat het aanpakken van vochtbeheersing en condensvorming een belangrijke uitdaging is bij het ontwerp en onderhoud van hun projecten.

Vocht komt je huis binnen als je gebouwomhulsel niet volledig is afgesloten tegen luchtlekken, maar het weer, de temperatuur, de wind en de luchtdruk kunnen ook op verschillende tijdstippen van het jaar van invloed zijn. Dit ondergoed functioneert niet goed tijdens het werk omdat de vochtophoping en de waterdampdruk in de huid te snel zijn en moeilijk onder controle te houden door alleen ventilatie.