Is er een verschil tussen dampscherm en vochtscherm?

Vochtbarrières helpen voorkomen dat water in de wandholte binnendringt. Aan de andere kant voorkomen dampschermen in feite dat waterdamp uit het interieur van het huis door de muur filtert en condenseert aan de warme kant van de isolatie. Een vochtscherm beschermt echter tegen vocht, een combinatie van water en damp. Een goed gedefinieerde dampremmende laag heeft alleen geen controle over de luchtbeweging; het regelt de beweging van vocht.

In feite is een dampremmende laag eigenlijk geen barrière; het is een dampdiffusievertrager (VDR). Een VDR reguleert de vochtstroom van binnen naar buiten of van buiten naar binnen op moleculair niveau. Deze Moisture Control-functie vindt plaats overal waar de VDR in de structuur wordt gebruikt. Daarom hoeft de VDR, in tegenstelling tot een luchtinfiltratiebarrière, niet continu, afgedicht of vrij van gaten te zijn; een perforatie in een VDR zorgt simpelweg voor meer dampdiffusie in dat gebied in vergelijking met andere gebieden waar dampdiffusie minder restrictief is.

Dampschermen voorkomen dat vocht in de lucht tussen locaties beweegt. Dit is belangrijk als je kijkt naar de bouwschil in een huis. Deze term is vaak synoniem met dampremmende laag, maar wordt soms gebruikt om de doorlatende eigenschappen van huisfolie te contrasteren met de waterblokkerende aard van ondoordringbare platen. Veelvoorkomende toepassingen voor vochtschermen zijn douchewanden, daken en vijvers in de achtertuin.

EPDM en PVC zijn materialen die in deze gevallen worden gebruikt. Dampdiffusie is het proces waarbij vocht door ademende bouwmaterialen gaat, zoals gipsplaat en isolatie. Dampschermen zijn er om dat te voorkomen. Het beheersen van de luchtbeweging zou je eerste prioriteit moeten zijn in het energiezuinige spel, en het biedt ook een uitstekende vochtregulatie.

Er zijn twee belangrijke manieren waarop vocht door uw muren stroomt en dat u zich zorgen moet maken over luchtlekkage en dampdiffusie. Een vochtscherm is een must als je in een koud klimaat leeft waar het vaak sneeuwt, de sneeuw smelt en er water in je huis komt. Een wollen trui met windjack houdt je warm, voorkomt dat de wind je warmte steelt en laat toch vocht door de trui stromen. We hebben een opening van 2 inch voor de noppenmuur, ik las dat sommige mensen zeiden dat ze de dampremmende lagen recht tegen de betonnen muur moeten aanbrengen, om het vocht daar vast te houden.

Dit kan leiden tot aanzienlijke vochtproblemen en schimmelvorming; er ontstaan problemen wanneer muren nat worden tijdens de bouw of vaker gedurende het hele leven van het huis. Bijna al dit onderzoek werd uitgevoerd in koude klimaten en richtte zich op de dampstroom van binnen naar buiten in de wintermaanden; er werd geen rekening gehouden met dampbewegingen in andere klimaten, noch met hoe vocht van buiten naar binnen stroomt bij gebruik van airconditioning in vochtige zomermaanden. Het is eigenlijk een natuurkundige kwestie omdat het beton nat is, het zit in de grond, dus zelfs als er zwarte teerspray aan de buitenkant zit, blijft vocht door de voet worden opgenomen. Wanneer u uw muren bedekt met vochtbestendige isolatie, voorkomt dit dat uw leidingen bevriezen.

Vanuit het oogpunt van warmte of vocht is het niet nodig om de feestmuur te isoleren, aangezien het aan de andere kant in wezen dezelfde omstandigheden zullen zijn, misschien een paar graden of meer. Bij warm en vochtig weer wordt vocht naar binnen getrokken terwijl de zon deze oppervlakken verwarmt, waardoor de dampdruk op het samenstel toeneemt. Ik heb een vraag die iets anders is omdat het gebaseerd is op een camper maar nog steeds wordt aangetast door vocht. Net als wanneer je de barrière over een vloer legt, moet je de naden afdichten met tape om te voorkomen dat het vocht door de scheuren kruipt.

Met alleen gipsplaat ertussen en geen vochtbron zou het niet catastrofaal zijn, maar wat hij nodig heeft is een luchtbarrière en geen dampremmende laag, dus hij kan altijd een membraan vinden dat vocht doorlaat om zeker te zijn. Het kan worden gebruikt om de vochtverspreiding te stoppen, wat betekent dat wordt voorkomen dat het vocht in de binnenlucht in de gipsplaat wordt opgenomen en in de wandmontage doordringt.