Wat veroorzaakt overmatig vocht in een huis?

Overtollig vocht condenseert op vensterglas omdat het glas koud is. Andere bronnen van overtollig vocht naast overmatig gebruik van een luchtbevochtiger zijn lange douches, stromend water voor andere toepassingen, koken of stomen in koken, planten en het drogen van kleding binnenshuis. Water kan van de elementen buiten een huis binnendringen, zoals na een onweersbui of hevige regenval. U kunt merken dat verf of behang afbladdert door waterschade.

Ook het drogen van wasgoed in huis zonder voldoende ventilatie kan problemen veroorzaken. De WHO (opent in nieuw tabblad) stelt dat huizen die overvol zijn of geen geschikte verwarming, ventilatie en isolatie hebben, vaker vochtig zijn. Het verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsysteem (HVAC) in een huis moet in goede staat zijn om het vochtgehalte goed te regelen. Vochtproblemen in huis kunnen optreden in ruimtes met slechte ventilatie, zoals de badkamer, keuken of zelfs kasten.

Zelfs slecht of slecht werkend sanitair kan een boosdoener zijn. Het vochtgehalte in deze specifieke gebieden kan in evenwicht worden gebracht. Elk huishouden produceert vocht door te koken, te wassen, te baden en te sporten. Zelfs ademen brengt vocht in de lucht.

Je familie en huisdieren brengen elke dag vele liters water in huis. Vocht kan ook vanuit de grond via de kelder of kruipruimte je huis binnendringen. Volgens de Environmental Protection Agency (EPA) is de ideale luchtvochtigheid binnenshuis ongeveer 40% en niet hoger dan 50%. Op deze niveaus is de lucht zowel comfortabel als gezond om in te ademen.

Vochtigheid kan ervoor zorgen dat je huis oncomfortabel en warmer aanvoelt dan het is, vooral als het vochtgehalte erg hoog is. Ze brengen ook overtollig vocht in huis, wat ernstige schade kan toebrengen aan de fundering van je huis. Het gebruik van een luchtontvochtiger vermindert onmiddellijk het risico op vochtproblemen in huis. Het gebruik van een luchtontvochtiger is echter een tijdelijke oplossing en slechts een van de vele manieren om vocht uit de lucht in huis te verwijderen.

Een functionerend airconditioningsysteem van hoge kwaliteit werkt in wezen als een luchtontvochtiger, waarbij tijdens het afkoelen vocht uit de lucht wordt afgevoerd. Hoewel je misschien denkt dat wat vocht in je huis niet zo erg is, is het eigenlijk iets dat niet lichtvaardig moet worden opgevat. De EPA (opent in nieuw tabblad) heeft nog een andere manier toegevoegd om op de hoogte te blijven van vocht, door dampremmende lagen in de muren en vloeren op te nemen die de opname van extra vocht in de lucht voorkomen. Tegelijkertijd kunnen regen en smeltende sneeuw ervoor zorgen dat er meer vocht in je huis komt via kruipruimtes, kelders en muren.

Het is belangrijk om te onthouden dat je niet te veel moet overdrijven als je het vochtgehalte in je huis onder controle houdt. Dit overtollige vocht kan zich voordoen als vochtige plekken op de muren of plafonds of als zichtbare schimmel, wat verschillende gevolgen voor de gezondheid kan hebben. Je kunt ook proberen slowcookers te gebruiken, die minder vocht produceren dan koken in de oven en kookplaat. Zelfs normale schoonmaakactiviteiten, zoals het dweilen van vloeren of het wassen van een tapijt, kunnen vocht veroorzaken, wat leidt tot vocht in een huis.

Buigende houten vloeren, schilferende verf en natte vlekken op de muur zijn allemaal rode vlaggen dat het vochtgehalte in uw huis te hoog is. Als het vochtgehalte niet goed wordt onderhouden, voelt uw huis niet alleen oncomfortabel aan, maar kunnen er ook vele andere problemen ontstaan.