Wat veroorzaakt zoveel vocht in een huis?

Als je een lange, warme douche hebt of urenlang een stoofpot kookt, kunnen al je ramen stomen. Condensatie ontstaat wanneer warme lucht een koud oppervlak raakt, zoals een raam of muur. Zelfs normale schoonmaakactiviteiten, zoals het dweilen van vloeren of het wassen van een tapijt, kunnen vocht veroorzaken, wat leidt tot vocht in een huis. Uw vochtigheidsgraad wordt te hoog ingesteld als er zich te veel vocht ophoopt op ramen en andere koude oppervlakken.

Overmatige luchtvochtigheid gedurende langere tijd kan muren beschadigen, vooral als de buitenluchttemperaturen erg laag zijn. Overtollig vocht condenseert op vensterglas omdat het glas koud is. Andere bronnen van overtollig vocht naast overmatig gebruik van een luchtbevochtiger zijn lange douches, stromend water voor andere toepassingen, koken of stomen in koken, planten en het drogen van kleding binnenshuis. Een strak, energiezuinig huis houdt meer vocht vast; het kan zijn dat u soms een keuken- of badventilator moet laten draaien of een raam even moet openen.

Stormramen en breeuwen rond ramen houden het binnenglas warmer en verminderen condensatie van vocht daar. Vochtigheid is belangrijk voor onze gezondheid. Een normale vochtigheidsgraad is nodig om je comfortabel te voelen. Te veel vocht in huis kan echter grote problemen veroorzaken en zelfs een negatieve invloed hebben op je gezondheid.

Micro-organismen die gedijen in vochtige omstandigheden zijn bijzonder zorgwekkend omdat ze kunnen helpen bij het veroorzaken van allergieën en astmatische aandoeningen. Vochtproblemen in huis kunnen optreden in ruimtes met slechte ventilatie, zoals de badkamer, keuken of zelfs kasten. Zelfs slecht of slecht werkend sanitair kan een boosdoener zijn. Het vochtgehalte in deze specifieke gebieden kan in evenwicht worden gebracht.

Vaak zie je vocht als verkleuring, die onder bepaalde lichtomstandigheden moeilijk te herkennen is. Zie je, de verdamperspiraal in de AC helpt als luchtontvochtiger te werken, door vocht uit de lucht te trekken. Hoewel je misschien denkt dat wat vocht in je huis niet zo erg is, is het eigenlijk iets dat niet lichtvaardig moet worden opgevat. Het gebruik van een luchtontvochtiger is echter een tijdelijke oplossing en slechts een van de vele manieren om vocht uit de lucht in huis te verwijderen.

Als u in een klimaat met veel regen leeft, kunt u ervoor zorgen dat dakgoten en regenpijpen op de juiste manier werken en regenwater van het huis wordt afgevoerd om vocht buiten te houden. Er zijn veel oplossingen beschikbaar om u te helpen een gezond vochtigheidsniveau en vochtproblemen te handhaven. Buigende houten vloeren, schilferende verf en natte vlekken op de muur zijn allemaal rode vlaggen dat het vochtgehalte in uw huis te hoog is. Als je het toch vindt, voel en controleer dan de omgeving om er zeker van te zijn dat het vocht zich niet naar muren en nabijgelegen oppervlakken verspreidt.

Maar je kunt ook meeldauw of muffe geuren ruiken als uw huis veel te vochtig is, wat het gevolg is van vochtophoping. Een functionerend airconditioningsysteem van hoge kwaliteit werkt in wezen als een luchtontvochtiger, waarbij tijdens het afkoelen vocht uit de lucht wordt afgevoerd. Als dit u bekend voorkomt, heeft uw huis mogelijk een probleem met een te hoge luchtvochtigheid omdat uw airconditioner het vochtgehalte in uw binnenlucht niet regelt. Vochtigheids- of vochtproblemen in huis leiden tot de vorming van schimmel en meeldauw, wat schade kan toebrengen aan uw huis en uw gezondheid.

Het is belangrijk om te onthouden dat je niet te veel moet overdrijven als je het vochtgehalte in je huis onder controle houdt. Activiteiten zoals het koken van voedsel, het nemen van warme douches en zelfs ademhalen zorgen voor vocht in je huis dat vast komt te zitten als het niet kan ontsnappen.