Wat is vochtbeheersing voor tandheelkunde?

Veelgebruikte procedures waarbij gebruik wordt gemaakt van tandzuiging en vochtbestrijdingstechnieken zijn onder meer tandenreiniging, amalgaamvulling, composietvulling en wortel De verschillende technieken voor zuiging en vochtregulatie omvatten orale evacuatiesystemen, het spoelen van de mondholte en het isoleren van tanden. Een verscheidenheid aan wegwerpproducten kan helpen vocht onder controle te houden. Wattenrollen, gaas en absorberende wafels bestaan al jaren, maar net als veel andere producten verbeteren nieuwe materialen de efficiëntie en verhogen het comfort van de patiënt. DryTips gaan veel langer mee dan het speekselabsorptievermogen van katoenrollen en andere absorberende kussentjes, en ze verliezen geen vocht wanneer ze worden gehanteerd.

DryTips vergemakkelijken het werk ver terug in de mondholte door het behandelgebied schoon en droog te houden. Hoewel de meeste toepassingen van putten- en spleetafdichtingsmiddelen vochtregulatie vereisen, hebben andere procedures die door hygiënisten worden uitgevoerd ook systemen voor vochtregulatie Het minste beetje vocht kan de juiste bevestiging van het afdichtingsmateriaal op het geëtste oppervlak belemmeren. De orale evacuator met groot volume (HVE) is een sterkere bron van vochtregulatie die vaak wordt gebruikt tijdens een tandheelkundige ingreep waarbij het handstuk wordt gebruikt. Als het zachte weefsel per ongeluk in de punt wordt „gezogen”, draai dan de hoek van de punt om de zuigkracht te onderbreken, of schakel de vacuümregelaar snel uit om het weefsel vrij te maken.

Het Isolite-afzuigsysteem is een hybride apparaat dat vocht reguleert, werkt als mondsteun en zorgt voor intraorale verlichting. Traditionele katoenen rollen absorberen vocht, maar kunnen oncomfortabel, stijf, moeilijk te verwijderen zijn en moeten regelmatig worden vervangen. Als tandartsassistente moet u kunnen beschrijven hoe u het vochtgehalte onder controle kunt houden tijdens tandheelkundige ingrepen. DryTips fungeren als een effectieve vervanging voor vochtregulerende eigenschappen van rubberen dammen, waardoor de parotisklier en het buccale slijmvlies volledig worden bedekt met een polyethyleenfilm voor snijbescherming.

Een van de belangrijkste verantwoordelijkheden van de klinisch assistent is het handhaven van vochtbeheersing tijdens een procedure. Er zijn wegwerpbare en autoclaveerbare apparaten die niet alleen voor vloeistofafvoer zorgen, maar ook een klein, plat bevestigingssysteem bevatten dat tussen de tong en de tanden van de patiënt kan worden geplaatst om een barrière te vormen die een wiebelende tong onder controle houdt. Er is geen enkel vloeistofbeheersingsapparaat dat goed werkt voor elke klinische situatie, en er zijn technieken waarvoor meer dan één product of apparaat nodig is. Vochtbeheersing in de tandheelkunde is het verwijderen van overtollig speeksel uit de mond van de patiënt tijdens tandheelkundige ingrepen of sommige tandheelkundige ingrepen zoals amalgaamvulling, composietvulling, wortelkanaaltherapie, gingivectomie, alveolectomie, diepe curettage en vele andere.

Als de tanddam geen optie is, kan isolatie van katoenrollen worden gebruikt als een alternatieve methode om het vocht in het operatiegebied te beheersen.