Waarom is vochtbeheersing vereist bij endodontische behandelingen?

Uitstekende vochtregulatie Het fungeert als een fysieke barrière tussen het geselecteerde operatieveld en de mondholte, waardoor wordt voorkomen dat speeksel, bloed, baarmoederhalsvocht van het tandvlees, vochtige uitgeademde lucht en ander vuil de herstellende behandeling verstoren. Een van de belangrijkste verantwoordelijkheden van de klinisch assistent is het handhaven van vochtbeheersing tijdens een procedure. De tand, het omliggende weefsel en de mondholte kunnen een „vangbal” worden voor water, speeksel, bloed en tandfragmenten. Gemiddeld lijkt het gerechtvaardigd om te stellen dat het niet gebruiken van een rubberdam tijdens wortelkanaaltherapie het behandelresultaat in gevaar brengt.

Voor elke procedure van een tand is het echter mogelijk om te beweren dat het vaststellen van tandisolatie via een andere methode (zoals het opzij leggen van wattenrolletjes) effectief kan zijn. Een rubberen dam op een tand plaatsen voor de wortelkanaalprocedure is een eenvoudig proces, hoewel het voor de tandarts een beetje moeilijk kan zijn om alles precies goed in te stellen (vandaar een van de redenen waarom sommigen ze niet plaatsen). Uw tandarts heeft een assortiment damklemmen, elk met een uniek ontwerp dat speciaal is gemaakt voor een specifiek type tand. Onze afbeelding hierboven toont een klem die is ontworpen voor gebruik met lagere kiezen.

Andere foto's op deze pagina tonen klemmen die in combinatie met andere soorten tanden worden gebruikt. Als dat echter een groot probleem blijkt te zijn, vraag dan om een „bijtblok” (een rubberen mondsteun) te gebruiken. Waarom gebruiken tandartsen geen rubberdam tijdens endodontie en hoe kunnen ze het gebruik ervan bevorderen? We hebben deze gebaseerd op de zoekstrategie die voor MEDLINE is ontwikkeld, maar voor elke database op de juiste manier herzien om rekening te houden met verschillen in gecontroleerde woordenschat en syntaxisregels. We hebben geen geschikte gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (RCT's) gevonden met deelnemers die andere soorten herstellende behandelingen kregen, zoals inlays, onlays, enz.

Het is de verantwoordelijkheid van de tandartsassistent om de mondzuigkracht, vochtregulatie en een schone orale omgeving te behouden, wanneer ze assisteren met een tandheelkundige ingreep. Als het zachte weefsel per ongeluk in de punt wordt „gezogen”, draai dan de hoek van de punt om de zuigkracht te onderbreken, of schakel de vacuümregelaar snel uit om het weefsel vrij te maken. Een tandartsassistent leert zuig- en vochtregulatietechnieken tijdens het volgen van een opleidingsprogramma voor tandartsassistenten op de universiteit en tijdens deelname aan een De tandartsassistent zal het beleid inzake infectiebeheersing willen volgen bij het omgaan met besmette voorwerpen. Speeksel kan echter vervelend zijn tijdens tandheelkundige ingrepen, omdat een teveel aan vocht het voor tandartsen moeilijk kan maken om routinematige procedures uit te voeren, zoals het reinigen van tanden, wortelkanalen en composiet- en amalgaamvullingen voor gaatjes.

De tanddam moet worden gebruikt als barrière tegen infecties, om te voorkomen dat de mond in contact komt met vuil, om te voorkomen dat de patiënt het vuil doorslikt en om de toegang tot de tanden van de patiënt te verbeteren door de lippen, tong en tandvlees terug te trekken. Als u van plan bent naar de school voor tandartsassistenten te gaan, is het belangrijk om vertrouwd te raken met de verschillende manieren om het vochtgehalte in de mond van de cliënt te beheersen. De twee soorten spoelprocedures die door de tandartsassistent worden gebruikt om het vocht onder controle te houden, zijn onder meer spoelen met een beperkt oppervlak en spoelen met de hele mond. Het creëren van een fysieke barrière rond een behandelingsplaats om besmetting door vocht en microben te verminderen is gebruikelijk bij medische en tandheelkundige procedures.

Tandartsassistenten verminderen de hoeveelheid vocht in de mond door deze spuit naar te drogen plekken te richten en lucht op die plekken aan te brengen. Dit is de gemakkelijkste methode voor vochtregulatie omdat de wattenbolletjes eenvoudig in de mond te plaatsen zijn, waardoor de techniek de voorkeur geniet voor een aantal veelvoorkomende tandheelkundige ingrepen. Voor gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken met meerdere behandelingsgroepen waren er twee stappen om dit probleem aan te pakken.