Waarom is vochtbeheersing belangrijk bij het restaureren van composieten?

Een slechte vochtregulatie is namelijk een belangrijke oorzaak van lijmverlies en leidt tot slechtere mechanische eigenschappen1.Het is dus van cruciaal belang dat er een droge omgeving ontstaat tijdens het plaatsen van het materiaal. Een uitstekende vochtregulatie van het operatiegebied is uiterst belangrijk voor een succesvolle restauratie. Het gebruik van een goed geplaatste rubberen dam tijdens het plaatsen van het composietmateriaal is ideaal. Bij restauraties die met een rubberen dam zijn aangebracht, zijn aanzienlijk minder materiaalbreuken geconstateerd die vervangen moesten worden; dit had ook een significant effect op de algehele levensduur.

3 Natte hechting wordt aanbevolen voor de meeste lijmsystemen; de optimale hoeveelheid vocht varieert echter afhankelijk van de kleefstof gebruikt systeem (etch %26 rinse of self-etch) en de primer (aceton of ethanol) in het systeem. Geen enkel systeem bevat bloed of speeksel als onderdeel van de hechtingstechniek. Een van de belangrijkste verantwoordelijkheden van de klinisch assistent is het handhaven van vochtbeheersing tijdens een procedure. De tand, het omliggende weefsel en de mondholte kunnen een „vangbal” worden voor water, speeksel, bloed en tandfragmenten.

De twee soorten spoelprocedures die door de tandartsassistent worden gebruikt om het vocht onder controle te houden, zijn onder meer spoelen met een beperkt oppervlak en spoelen met de hele mond. Speeksel kan echter vervelend zijn tijdens tandheelkundige ingrepen, omdat een teveel aan vocht het voor tandartsen moeilijk kan maken om routinematige procedures uit te voeren, zoals het reinigen van tanden, wortelkanalen en composiet- en amalgaamvullingen voor gaatjes. De tanddam moet worden gebruikt als barrière tegen infecties, om te voorkomen dat de mond in contact komt met vuil, om te voorkomen dat de patiënt het vuil doorslikt en om de toegang tot de tanden van de patiënt te verbeteren door de lippen, tong en tandvlees terug te trekken. Als reactie op de coronaviruspandemie dit jaar moest tandheelkunde als beroep wereldwijd zich nog meer richten op het vaststellen en handhaven van extreem hoge normen voor de bestrijding van kruisinfecties.

De verschillende technieken voor zuiging en vochtregulatie omvatten orale evacuatiesystemen, het spoelen van de mondholte en het isoleren van tanden. Het is de verantwoordelijkheid van de tandartsassistent om ervoor te zorgen dat de mond blijft zuigen, vocht onder controle wordt gehouden en dat de mond schoon blijft wanneer ze assisteert bij een tandheelkundige ingreep. Als het zachte weefsel per ongeluk in de punt wordt „gezogen”, draai dan de hoek van de punt om de zuigkracht te onderbreken, of schakel de vacuümregelaar snel uit om het weefsel vrij te maken. Als de tanddam geen optie is, kan isolatie van katoenrollen worden gebruikt als een alternatieve methode om het vochtgehalte in het operatiegebied te beheersen.

Als u van plan bent naar de school voor tandartsassistenten te gaan, is het belangrijk om vertrouwd te raken met de verschillende manieren om het vochtgehalte in de mond van de cliënt te beheersen. Een tandartsassistent leert zuig- en vochtregulatietechnieken tijdens het volgen van een opleidingsprogramma voor tandartsassistenten op de universiteit en tijdens deelname aan een The Dental Dam — een dun en rekbaar materiaal, gemaakt van latexrubber of siliconenlatexvrij materiaal, dat kan worden gebruikt om tanden te scheiden voor vochtregulatie terwijl de tandarts in de mond van de patiënt werkt. De chirurgische zuigtip is kleiner en wordt voornamelijk gebruikt om het vocht op de operatieplaats onder controle te houden. Tandartsassistenten verminderen de hoeveelheid vocht in de mond door deze spuit naar te drogen plekken te richten en lucht op die plekken aan te brengen.

De orale evacuator met groot volume (HVE) is een sterkere bron van vochtregulatie die vaak wordt gebruikt tijdens een tandheelkundige ingreep waarbij het handstuk wordt gebruikt. Als tandartsassistente moet u kunnen beschrijven hoe u het vochtgehalte onder controle kunt houden tijdens tandheelkundige ingrepen.