Wat zorgt ervoor dat een huis vocht vasthoudt?

Als je een lange, warme douche hebt of urenlang een stoofpot kookt, kunnen al je ramen stomen. Condensatie ontstaat wanneer warme lucht een koud oppervlak raakt, zoals een raam of muur. Zelfs normale schoonmaakactiviteiten, zoals het dweilen van vloeren of het wassen van een tapijt, kunnen vocht veroorzaken, wat leidt tot vocht in een huis. Water in uw huis kan uit vele bronnen komen.

Water kan uw huis binnendringen door te lekken of door kelderverdiepingen te sijpelen. Douchen of zelfs koken kan vocht toevoegen aan de lucht in uw huis. De hoeveelheid vocht die de lucht in huis kan vasthouden, is afhankelijk van de temperatuur van de lucht. Naarmate de temperatuur daalt, kan de lucht minder vocht vasthouden.

Daarom condenseert bij koud weer vocht op koude oppervlakken (er ontstaan bijvoorbeeld waterdruppels aan de binnenkant van een raam). Dit vocht kan de groei van biologische verontreinigende stoffen stimuleren. Elk huishouden produceert vocht door te koken, te wassen, te baden en te sporten. Zelfs ademen brengt vocht in de lucht.

Je familie en huisdieren brengen elke dag vele liters water in huis. Vocht kan ook vanuit de grond via de kelder of kruipruimte je huis binnendringen. De luchtvochtigheid kan worden beïnvloed door eenvoudige activiteiten die u elke dag uitvoert. Deze taken kunnen natuurlijk meer vocht aan de lucht toevoegen.

Door te koken en de vaatwasser te laten draaien, kan meer waterdamp aan de lucht in de keuken worden toegevoegd. Lange, warme douches voegen veel vocht toe aan de badkamer. Door ruimtes geventileerd te houden door een raam te openen of een afzuigventilator te installeren, kan de luchtvochtigheid worden verlaagd. Een professional kan bepaalde apparaten, zoals wasdrogers en fornuizen, opdracht geven om buiten het huis te ventileren.

Volgens de Environmental Protection Agency (EPA) is de ideale luchtvochtigheid binnenshuis ongeveer 40% en niet hoger dan 50%. Op deze niveaus is de lucht zowel comfortabel als gezond om in te ademen. Vochtproblemen in huis kunnen optreden in ruimtes met slechte ventilatie, zoals de badkamer, keuken of zelfs kasten. Zelfs slecht of slecht werkend sanitair kan een boosdoener zijn.

Het vochtgehalte in deze specifieke gebieden kan in evenwicht worden gebracht. Je kunt je afvragen waarom je huis last heeft van overtollig vocht. Er is niet slechts één verklaring voor dit probleem; er zijn meerdere factoren die kunnen leiden tot een hoog vochtgehalte in huis. Maar waarom gebeurt dit? Wat veroorzaakt vocht? In veel voorkomende gipsplaatconstructies lekt 28% van de lucht in een drukkamer door de muren.

Wanneer de funderingsmuren constant in contact komen met water, kan vocht tot 1,5 meter hoog door de muren filteren. Een normale familie van 3 leden produceert gemiddeld twaalf liter waterdamp per dag. Baden, douchen, koken en kleding drogen zijn voorbeelden van activiteiten die vocht kunnen veroorzaken. Nu je weet wat de oorzaak van vocht is, kun je helpen overtollig vocht in huis te voorkomen.

Sommige van deze problemen vereisen huisreparaties, maar andere kunnen eenvoudig en effectief worden verbeterd met een vochtabsorbeerder, die het overtollige huisvocht kan verwijderen. Als u in een klimaat met veel regen leeft, kunt u ervoor zorgen dat dakgoten en regenpijpen op de juiste manier werken en regenwater van het huis wordt afgevoerd om vocht buiten te houden. Een strak, energiezuinig huis houdt meer vocht vast; het kan zijn dat u soms een keuken- of badventilator moet laten draaien of een raam even moet openen. Dus, wat gebeurt er als warme, vochtige lucht afkoelt? De koudere lucht kan minder vocht vasthouden en kan er een deel van laten vallen.

Tegelijkertijd kunnen regen en smeltende sneeuw ervoor zorgen dat er meer vocht in je huis komt via kruipruimtes, kelders en muren.